Festfixartips

Jag älskar att ha fest. Att få fylla huset med familj och vänner och bjuda på god mat och gott fika. Att få planera dekoration och dessertbord är något jag kan hålla på med i månader och det gör att jag också har samlat på mig en hel del listor och tips. 

Några saker som är bra att bestämma sig för/ta reda på innan man börjar
gå in på detaljplanering är;

              ·         Hur många blir ni? Räknar ni med väldigt många och bor trångt själva kan det vara smart att se om det finns någon billig lokal att hyra/låna. Vi har turen att lätt kunna låna ett kapell i närheten av oss där vi varit med som volontärer några år. Där ryms vi lätt 40-50 personer vid långbord. Vill man inte vara i en lokal så går det såklart lika bra att sitta på golvet, i soffan, i sängen osv att äta. Vi har testat alla varianter och i slutändan handlar det också lite om vad ni vill göra under dagen/kvällen. Ska det vara arrangerade lekar eller bara mingelhäng? Olika lokaler passar till olika situationer :)


         ·         Vill du ha buffé/självgående bord eller vill du ha 
           det serverat/en rätt? Jag brukar låta antalet gäster styra vilken typ av mat jag väljer. Har vi 10-15 gäster då brukar jag ta en huvudrätt men är vi fler, säg 20-30 personer, då är det otroligt smidigt att köra buffé med självservering.  

Buffébord är ofta roligare att planera då du har många fler valmöjligheter och inte behöver välja lika mycket mellan olika favoriträtter.

En bål eller välkomstdrink kan vara trevlig att bjuda på direkt när gästerna kommer. Receptet till denna hittar du här.          ·         Vilken tid på dygnet kommer det vara?

Tiden på dygnet avgör också mycket vilken typ av mat som är bäst att välja. 
kommer de komma precis innan lunch/middag eller är tanken att de ska ha ätit mat när de kommer men vara sugna på fika och tårta?

      ·         Ska det vara efterrätt? Kanske räcker det att servera lite goda mackor eller snittar innan fikat, eller så går man direkt på det söta.

Jag har ofta svårt att bestämma mig för en efterätt eller fikasort, speciellt om vi har många gäster. Då blir det oftast någon typ av dessertbord med lite olika sorter och om det är något speciellt vi firar så finns det oftast med en tårta. 

Har man ett mindre antal gäster så blir det lätt lite mycket att ha flera olika alternativ. Är det kalas kan det ju fortfarande vara roligt att ha några sorter men är det en middagsbjudning bara för att man gillar sällskapet så brukar jag försöka hålla mig till en sort. 


Checklista

Planera
Antalet gäster. 
Mat, dryck och efterrätt. 
Dekorationer/tema.
Ev. aktiviteter

Handla hem
1 vecka i förväg eller mer;
Alla dekorationer
Allt som har lång hållbarhet
frysvaror, torrvaror och ingredienser till sådant du kan förbereda och ev. frysa in.

2 dagar i förväg;
Eventuella ingredienser med kort hållbarhet/färskvaror

1 dag i förväg
Eventuella blommor. 
Saker som du missat/glömt.

Förbered
Kan du baka/tillaga något och frysa in? Gör det minst en vecka i förväg så slipper du stressa över det dagarna innan. 

Mycket mat går att förbereda och värma upp innan gästerna kommer. 

Ställ fram allt porslin/engångsartiklar kvällen innan så slipper du duka på morgonen. 

Genomför
Ät, umgås, njut och om något går fel så gör det absolut ingenting. 

Slappna av
När allt är klart, sov gott, vila.Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Skriv gärna här!