Myt nr 1: ADHD Finns inteIbland ser jag länkar som delas på sociala medier som hänvisar till forskning som påstår att ADHD inte finns utan att det bara handlar om kost, motion och uppförande.
Och även om kost, motion och sociala faktorer absolut har en stor effekt på hur stark man kan känna av sin ADHD så är det inte så att man enkelt "botar" diagnosen genom att införa förändringar i de områdena. Man kan få klara förbättringar och för många så kanske faktorerna som bra kost och motion är helt avgörande för huruvida man fungerar någorlunda över huvud taget eller inte.

Men ADHD finns. Det har varit ett erkänt funktionshinder i över 50 år och symptomen och beteendeproblemen har nämnts i medicinsk litteratur i över 200 år, bara under andra namn. Man föds med ADHD och i Sverige så så tror man att upp till 5% av alla barn har en ADHD diagnos. Hos vuxna är det upp till 4%. Därmed är det den vanligaste utvecklingsrelaterade funktionsnedsättningen
Anledningen till att antalet minskar bland vuxna har mycket troligt att göra med att många lär sig att hantera sina symptom bättre ju äldre de blir, vissa till den grad att de inte längre kvalificerar sig för att ha diagnosen.

ADHD är ärftligt. Upp till 75% av de som har diagnosen har någon i sin direkta närhet, förälder, mor/farförälder osv som också har diagnosen. Det är flera gener som samverkar till diagnosen och den är mätbar. Det går att scanna hjärnan och se tydliga skillnader mellan en ADHD hjärna och en "normtypisk" hjärna. 
Alla som föds med det har dock inte fått det från en förälder, forskning visar att även miljöfaktorer spelar in. 


Nästa myt jag kommer ta upp är: Alla har lite ADHD.


Kommentarer

Populära inlägg i den här bloggen

En känslig fråga

Enhörnings och sjöjungfrutårtan

Mnyt nr 3: Du kan ju inte ha ADHD, du är ju som alla andra.