Att leva med ADHD - Saknaden av startmotor

Äntligen har jag fått ihop ett till litet inlägg om det här. Det här inlägget handlar lite om att sakna startmotor och hur det påverkar mig.

ADHD kan klassas i tre kategorier, kategori ett, ADD, har mest fokus på koncentrationssvårigheter och att ha svårt att "komma igång", med andra ord, känslan av att sakna startmotor. Kategori två, ADHD,  har fokus på överaktivitet och impulsivitet, att ha jättemycket startmotor och inte alltid kunna kontrollera den. Kategori tre är en kombination av båda två.
Allt går under ADHD(ADD) och kategori tre kallas ADHD av kombinerad typ.

Jag har den kombinerade typen vilket innebär att jag har fruktansvärt svårt att få vanliga vardagssaker gjorda. Många gånger glömmer jag bort det fast det är mitt framför näsan på mig, och andra gånger så spelar det ingen roll hur många gånger jag tänker att jag måste göra något. Kroppen rör sig inte och jag kan inte få den att starta.

Det kan också vara i situationer med andra människor, gånger då jag tänker tex. att. "jag borde verkligen ställa mig upp och ge hen en kram", "Jag borde gå ut i hallen och säga hej då till min gäst" och massor med andra saker. För många låter det här kanske som småsaker och sådant som alla kan känna men inte göra.

När jag då väl får igång startmotorn så går det oftast rätt bra att hålla igång den. Tills jag sätter mig ner. Sitter jag ner mer än några sekunder så måste jag starta om från början och därför tar jag de flesta pauserna på stående fot. Kaffet dricks stående vid köksbänken och inte sittandes vid bordet.

Å andra sidan, om startmotorn går igång på något som jag verkligen gillar och går in för, så har jag svårt att veta när jag ska sluta. Jag går på och går på utan att känna av kroppens signaler om att jag är hungrig, törstig, behöver gå på toaletten osv. Och när pausen väl kommer då så blir jag som en våt liten fläck och kan vara förstört trött i flera dagar efteråt.

Självklart är det med det här området som alla andra med ADHD, många kan känna igen sig och uppleva att de har samma problem. Skillnaden blir när det är något som verkligen påverkar din vardag och ditt liv. Många människor kan ha flera olika "symptom" på en diagnos utan att uppfylla kraven men det är viktigt att inte försöka bortförklara symptom/besvär bara för att man kanske kan uppleva det själv men inte ser det som ett problem. 

Kommentarer

Populära inlägg i den här bloggen

En känslig fråga

Att leva i en ojämställd relation

goder morgon :)