Ord som påverkar

Tungan är ett av vårat mäktigaste vapen. Ord vi säger kan påverka andra människor i mycket större utsträckning än vi ibland förstår. jag har hört att det krävs 150 positiva ord för att väga upp mot ett negativt. Så mycket lättare har hjärnan för att ta till sig av det negativa.


Jag minns när jag började hålla in magen. Jag var 12 år och gick i 6:an och en kompis till mig sa att "killar inte gillar tjejer som har putande magar."
(Ni vet den där pyttelilla putningen som även de allra smalaste tjejerna har)


"En sån putande mage som du har Ewa". Jag minns det. Jag minns vart jag stod, vilket väder det var, vad jag gjorde, den dagen blev ett permanent minne i mig som talade om att jag inte dög. Där och då bestämde jag mig för att aldrig visa den där putande magen. Så jag drog in den, och har gjort det varje dag sedan dess. Det är så fastetsat i mitt muskelminne att jag gör det per automatik fortfarande, fast jag går runt ensam hemma, inte ens då slappnar jag av. I flera år nu har jag till och med tyckt att det är obehagligt att slappna av i musklerna. Det känns obekvämt och konstigt. Den meningen, i kombination med några andra händelser, påverkade mitt liv och min syn på och tro om mig själv så otroligt mycket mer än jag skulle vilja erkänna


Även om jag fortfarande drar in magen utan att tänka på det så har jag lärt mig att acceptera att min kropp är så otroligt fantastisk. Den har uthärdat och genomlevt så mycket och jag måste bli betydligt bättre på att ta hand om den för den förtjänar att orka med resten av mitt liv. 


Jag önskar så innerligt att mina barn aldrig behöver växa upp med kroppskomplex. Fastän jag vet att det i vårat samhälle är näst intill omöjligt. Och jag som förälder måste lära mig ett sunt sätt att prata kropp och vikt med mina barn. Det är så viktigt att de förstår att deras värde aldrig kommer att sitta i hur de ser ut eller vad de presterar. Deras värde står över allt det. 

Jag som förälder behöver tala ord av uppmuntran, kärlek och trygghet i deras liv istället för ord som bygger osäkerhet, tvivel och skam. Jag behöver visa med både mitt kroppsspråk och mina ord att jag älskar dem oavsett hur de ser ut eller vad de gör.
Och vi som vuxna behöver prata om och med varandra med respekt och kärlek.


Kommentarer

Populära inlägg i den här bloggen

En känslig fråga

Enhörnings och sjöjungfrutårtan

Mnyt nr 3: Du kan ju inte ha ADHD, du är ju som alla andra.