Sockerproblemet

Det är så att jag har ett problem som jag hoppas att ni ska kunna hjälpa mig med.
Problemet heter socker och finns ju som ni förmodligen vet i typ ALLT.

Min relation till socker är, och har sedan jag var liten varit, väldigt ohälsosam. Som vuxen så vet jag ju hur hjärnan funkar och hur kroppen reagerar på socker. Och det är inte alls så att vi har haft en stadig ström med väldigt sockrade produkter eller godis hemma när jag växte upp. Snarare så var mamma och pappa väldigt duktiga på att inte "vardagssockra".

MEN. Det till trots har socker alltid haft ett otroligt kontroll på mig. Mina sista skramlande pengar har alltid gått till något sött och jag vet inte hur många gånger jag kokat 5 minuters-kola bara för att äta upp smeten (ja, ni hör ju..).

Sista åren har jag förstått hur det kommer sig att jag har en sådan total okontroll på mig själv när det gäller godis och läsk. En hjärna med ADHD är övertrött, vilket den kompenserar med genom att bli överaktiv. Och när den då måste fokusera och koncentrera sig länge, exempelvis i skolan eller på en arbetsplats, då tar det fruktansvärt mycket energi. Min källa till energi blev socker. jag hade alltid godis i bilen när jag körde första åren med körkort för jag var rädd för att somna bakom ratten. Jag åt alltid godis och fika i skolan för att inte somna under lektionerna (vilket jag ändå gjorde) och det var inte för ens efter att Alva föddes och jag på allvar började att dricka kaffe som jag fick någorlunda kontroll på sötsuget. Speciellt sista halvåret innan jag blev gravid denna gången då jag också aktivt började lägga om kosten och tänka mer på vad och hur jag åt, hur mycket vatten jag drack och vilken typ av bröd jag åt. Då kunde jag utan problem dricka mellan 1-1,5 liter kaffe om dagen. Inte speciellt starkt kaffe men ändå. Kaffet hjälpte mig att få upp energin och få kontroll på sötsuget. Som ju många gånger var ett sätt för min kropp att vilja få upp energin igen.

Problemet nu då som jag vill ha hjälp med är detta. Nu när jag är gravid får jag inte dricka speciellt mycket kaffe på en dag, knappt min morgonranson när jag inte är gravid. Detta har såklart gjort att jag omedvetet börjat ta till socker igen. Väldigt mycket socker. Typ på den graden att jag äter godis i princip varje dag, inga jättemängder för det mesta men fortfarande varje dag. Eller fikar, eller både och.

Jag vet ju att det inte är bra för mig och jag vet att det inte alls är bra för bebisen. Men jag vet inte hur jag ska få det under kontroll igen så länge jag inte kan börja dricka den där mängden kaffe.

Så, har ni några bra tips för vad jag kan göra?

Jag gillar inte nötter, och jag tycker det är jobbigt att prova nya saker. Men jag är beredd att ge det mesta ett försök så ge mig era bästa tips så hoppas jag att kunna hitta något som funkar!Kommentarer

Populära inlägg i den här bloggen

En känslig fråga

Enhörnings och sjöjungfrutårtan

Mnyt nr 3: Du kan ju inte ha ADHD, du är ju som alla andra.