ordning & reda och adhd

Jag hatar kaos. Verkligen. Det tror jag att många skulle säga att de gör och därför är många också bra på att hålla efter så att det inte blir kaos. Det är inte jag. Jag ser kaoset, jag ser det som behöver göras och jag är medveten om att det är så på grund av att ingen här hemma har gjort det som behövs. 

Ändå är det där, hela tiden. Kaoset. Ibland får jag ett ryck som gör att jag kommer igång och nåde den som avbryter mig då, det är få gånger jag kan vara så lättretlig/lättstörd som när jag är i ett flow och får saker gjort. 

Patrik hade så svårt att förstå det i början, jag hatade när det blev stökigt, ändå lämnade jag kläderna på golvet istället för att lägga dem direkt i tvättkorgen eller hänga upp dem på en krok. Jag lämnade disken istället för att ta reda på det på en gång osv. Men hängde han in kläderna i fel ordning i garderoben, eller vek kökshanddukarna fel då kunde jag bli så otroligt arg. Ordning där det inte syns. Det är jag bra på.

Att säga att jag är stökig skulle vara en underdrift, så för mig är det väldigt viktigt att ha det organiserat runt omkring mig. I garderober, skåp, bokhyllor, allt sådant som jag öppnar och ser på en daglig basis. Det hjälper mig att lägga saker på sin plats och det tar ner det röriga intrycket som för mig lätt blir en stor stressfaktor. Jag letar hela tiden efter nya sätt att organisera och strukturera på här hemma och Jag tänkte dela med mig av några tips på vad jag tycker funkar bra.
  • Sortera efter Färg, färg färg färg. Organisera ut efter färger både i garderoben och i bokhyllan. Du kommer ha mycket större koll på vart dina kläder är och varken garderoben eller bokhyllan kommer se lika rörig ut längre.
  • Om man inte har möjlighet att hänga kläder utan behöver ha dem vikta i en garderob eller byrå exempelvis så är mitt bästa tips att vika dem och ställa dem på högkant. Du ser lätt vart alla plagg är och låter du dem stå med ev. tryck uppåt går det fort att hitta plagget man letar efter.
  • HAR du möjlighet att hänga kläderna så sortera efter typ. Till exempel, sätt alla linnen på en plats, alla kortärmade tröjor på en, alla klänningar på en osv osv. Gärna i färgordning och typ-ordning. Då kommer det vara toppenlätt nästa gång du letar efter den där tröjan som alltid försvinner bland de andra kläderna.
  • Sortera efter storlek. Detta gäller främst för det som syns, i bokhyllor, vägghyllor, vitrinskåp osv. Sortera efter storlek (och/eller typ). Jag tycker det ger ett väldigt rent och lugnt intryck om ex. böcker står i höjdordning.
  • Sortera kylen, frysen och skafferiet. Till max. Om alla matrester alltid står på samma ställe, och alla burkar och inläggningar på ett, alla pålägg på ett osv, då är det mycket större chans att ni har koll på vad som finns där så slipper man dubbelhandla eller behöva slänga för att det glömts bort. Se även till att inventera kyl, frys och skafferi, helst en gång i veckan, så att du har koll på vad som finns.
  • När du viker påslakan och örngott så vik dem så att påslakanet har samma mått som örngottet och stoppa sedan in påslakanet där. Har du två likadana påslakansett och använder dem tillsammans så vik båda påslakanen och ena örngottet och sätt in i det andra örngottet. På så sätt tappar du aldrig bort någon del, allt blir jättelätt att stapla på varandra och det tar mycket mindre plats. Kommentarer

Populära inlägg i den här bloggen

En känslig fråga

Enhörnings och sjöjungfrutårtan

Mnyt nr 3: Du kan ju inte ha ADHD, du är ju som alla andra.