DIY - Rosett i sockerpasta

Om du är som jag och älskar det här med bakning och tårtor så följer du förmodligen Det stora tårtslaget på kanal 7 och för två veckor sedan hade de en utmaning i att göra rosetter i sockerpasta.

Idag slog det mig att jag i våras gjorde en enkel steg för steg beskrivning på det när jag arbetade på Tårtdecor (som för övrigt är en av leverantörerna till Tårtslaget!!) så att vi lätt kunde visa kunderna hur man gjorde och jag tänkte att jag skulle lägga upp den här :)


Det man behöver är 
sockerpasta,  (jag tycker att funcakes är det bästa märket för just modellering då den torkar snabbt finns i flera färger)
maizena, 
en kavel, 
en kniv,
en pensel,
ätbart lim eller vatten.

Ett tips är att ha en duttpåse till maizenan för att inte ta för mycket. man kan antingen köpa en eller, om man inte bakar så mycket och vill göra det billigt för sig, kan man använda en gul skumtvättlapp som brukar finnas på babyavdelningen i mataffären, hälla maizena i mitten och stänga med en påsklämma. 

Knåda upp sockerpastan så att den blir mjuk och elastisk, börjar den kladda så kan du dutta på lite maizena försiktigt. Tänk på att inte ta för mycket för då blir pastan lätt torr och spricker. Kavla ut en lång remsa ( dutta ut maizena på arbetsytan först så att pastan inte fastnar) och försök att få den så jämnbred som möjligt. Skär sedan ut tre bitar som är ungefär lika långa. De på bilden är ca 10-11 cm långa och bara någon millimeter tjocka.

På två av remsorna viker du kanterna som de två översta remsorna på bilden, fäst eventuellt ihop sidorna med pytte lite vatten om det behövs. vik sedan remsorna på mitten med en bit papper mellan så att de får torka till. Låt pappret sitta kvar hela torktiden så att bågarna inte sjunker ihop. 

Den tredje remsan delas diagonalt på mitten så att du får "ändarna" till rosetten. Vik till den övre kanten på varje bit så att det ser ut som att den kommer ut ur knuten och lägg åt sidan för att torka till.


Kavla ut en smalare remsa och sätt lite vatten/ätbart lim på ena kanten och lägg sedan bågarna på den remsan kant i kant med varandra, som rosetten längst till höger på bilden ovan, vik sedan över remsan och fäst på baksidan av rosetten. (Detta kan vara lite pilligt.) 
När allt torkat ordentligt lägger du ihop de två "ändarna" mot varandra och fäster rosetten försiktigt ovanpå. 

Klart!
Det går såklart att göra det mer avancerat och mindre avancerat än såhär, på de kommande bilderna har jag valt att lägga in "ändarna" innanför bandet som går runt rosetten och även valt att göra en stående rosett. Det viktiga där är att den har ordentligt med stöd när den ska torka. 
Kommentarer

Populära inlägg i den här bloggen

En känslig fråga

Att leva i en ojämställd relation

goder morgon :)