DIY - Gör egna ljus

Ett roligt pyssel man kan göra som är lätt, billigt och enkelt att variera är att göra egna ljus.

Spara gamla ljusstumpar, både från vanliga kronljus, värmeljus, blockljus, doftljus, ja alla ljus du har och gör nya! Det blir jättefina presenter, eller varför inte njuta av dem själv?


Du behöver;
Ljusstumpar
Kökshandduk
Hammare
Nytt vekgarn
Tyngd till veken och pinne som den kan hänga från.
Kärl att smälta ljusstumparna i
ev. ytterligare kärl/form för själva ljuset.Man kan även köpa till färgpigment om man inte smälter ner färgade ljus. Både det, vekgarn och riktiga gjutformar finns att köpa på tex. panduro. Du kan även tillsätta doftolja för att göra egna doftljus.Här har jag valt att göra ljusen direkt i de glasburkarna som jag smälter stumparna i, men det går också bra att smälta över vattenbad i ett rostfritt kärl, då behöver man inte plocka ut vekarna innan om man inte vill utan kan ta ut dem allt efter som de smälter fram.

Tänk bara på att i så fall använda en form du inte är så rädd om ifall du tycker att stearinet är svårt att få bort sedan.

Lägg dem i en kökshandduk och slå lätt på dem med en hammare så att de spricker och du kan ta ut veken.lägg ljusstumparna i glasburkarna (använd ex gamla syltburkar). Ställ dem i en kastrull med kallt vatten och sätt på spisen på medelvärme. 
Tänk på att om du smälter så här så kommer du behöva fylla på med stearin allt efter som det smälter så att du får önskad mängd. Du kan också smälta i glasburkarna och hälla över i det du vill ha ljuset i. Du måste också hålla koll så att det inte blir för varmt då det kan börja brinna. Håll på medeltemperatur och sänk lite när du märker att det börjar smälta. 
Ska du ljuta direkt i glasburkarna behöver du förbereda vekarna medans stearinet smälter. Jag knöt fast en liten tyngd i varje veke och sedan knöt jag andra änden i lagom längd i en floristpinne. men det går att använda flera olika saker. det viktiga är att du kan balansera det ovanpå kärlet du ska ha ljuset i. Ska du gjuta i en kaffekopp till exempel så gör du likadant med veken men hänger den i koppen innan du häller över det smälta stearinet.  


Jag smälte ner några rosa doftvärmeljus i tre olika nyanser tillsammans med ljusstumparna, både för att få färg och lite doft.
När stearinet smält helt så lyft försiktigt upp burkarna ur kastrullen, tänk på att de är jättevarma! ställ på en tidning eller hushållspapper och doppa ner veken. Försök att få den så centrerad som möjligt! låt ljusen sedan stå och stelna.Som ni kan se så ljusnar de betydligt när de stelnat. 
 Det är bara fantasin som sätter gränser för hur du kan göra, sätt igång och pyssla! :)Kommentarer

Populära inlägg i den här bloggen

En känslig fråga

Enhörnings och sjöjungfrutårtan

Mnyt nr 3: Du kan ju inte ha ADHD, du är ju som alla andra.