Kommentarer som aldrig är okej.

Det här är ett inlägg som jag tänkt skriva länge, men aldrig riktigt kommit till skott, tills nu. Under båda mina graviditeter har magen dels börjat synas väldigt fort, samt blivit rätt stor. Varför? Det finns många olika anledningar förmodligen, en av dem är att både jag och min man är långa, och därav ligger våra barn lite över medelkurvan.

Och både när jag var gravid  med Elsa och denna graviditeten så har jag fått otroligt många kommentarer om hur stor mage jag haft. Något som jag verkligen funderat på då är hur det anses vara okej att kommentera kroppen på en gravid kvinna men inte en som bara är överviktig.
När jag hade gått upp i vikt efter att jag flyttat till Göteborg fick jag aldrig höra "Vad tjock du blivit!, Har du slutat träna? Du, du ska nog inte äta det där godiset!"

I vanliga fall är vikt så otroligt tabu att kommentera och det är väldigt få människor som gör det, såvida det inte är väldigt närstående människor som tar upp det ur hälsosynpunkt. Och det är såklart en annan sak.

Men när man är gravid så är det som att människor i alla kategorier, oavsett om de är närstående, bekanta eller främlingar anser att de har rätt att kommentera hur man ser ut.

Jag har vänner som fått höra att "Åh, men är du SÄKER på att bebisen verkligen växer som den ska när du har så liten mage? Tror du inte att det är något som är fel? Är du verkligen så långt gången? när jag var i den veckan var jag MYCKET större och mitt barn var litet när det föddes.." osv.

Och på samma sätt får jag höra "Är du SÄKER på att det bara är ett barn där inne?
Eller är du SÄKER på att du verkligen har tre månader kvar? Det ser ju ut som att du ska spricka."

När jag sedan förklarar att ja det är bara ett barn och ja jag är säker på det då vi gjort tre ultraljud av olika anledningar, ja det är bara så lång tid kvar och jag var faktiskt större med Elsa i den här veckan än vad jag är denna gången, då möts jag av skratt och kommentarer som att "Det tror jag minsann inte på, det är nog trillingar där i" och får höra att "Ewa, du kan inte stanna där, då blir det stopp för oss som kommer bakom Haha"
Då tar jag illa upp. Varför har andra rätt att uttrycka sig hånfullt och kränkande mot mig och min kropp bara för att jag är gravid?

Så nu vill jag förtydliga något för er som ger dessa kommentarer.

 1. Alla gravidmagar ser olika ut, av olika anledningar. Är man extremt vältränad, ja då påverkar det hur stor magen blir, är man överviktig påverkar det, har man livmodern långt fram eller långt bak, ja då påverkar det. Har man mycket fostervatten eller mycket vatten i kroppen, ja då påverkar det.Sen är alla kvinnor och alla graviditeter individuella och DET påverkar också.
 2. Tro mig, när man är gravid så går man på x antal kontroller, hade något varit onormalt eller oroande gällande magens storlek, då kommer de berätta det.
 3. Är man gravid är man också otroligt medveten om hur man ser ut. Jag vet att min mage är stor, inte för att folk hela tiden säger det utan för att jag har egna ögon att se med, och för att varje gång jag ska vända mig i sängen, eller kliva upp ur soffan, eller ta mig upp ur badkaret, så är magen där och påminner mig om att jag inte kan röra mig som jag brukar för den är i vägen. Gravidkläderna är snäppet till att vara för små.
 4. Om det inte är okej att slänga ut kommentarer till en kvinna som är över/underviktig så är det inte heller okej att kommentera en kvinna som är gravid. När du är gravid är du så otroligt mycket mer känslig, du har mer hormoner i kroppen och kan inte alltid reagera logiskt. 
Så nästa gång du träffar någon som är gravid, tänk efter en extra gång innan du kommenterar hur hon ser ut. 

Kommentarer

 1. Jättebra skrivet Ewa!
  Jag fick precis som dig under hela min första graviditet höra hur otroligt stor jag var, redan under första trimestern och ända in på slutet. Då kom ju ändå Ludvig i v.34!
  Jag minns så väl när en kvinna jag aldrig träffat förut kom fram till mig när jag var i ungefär v.30 och utbrast " Ojojoj, nu kan det inte vara långt kvar"! "Jodu, det är ca 10 veckor kvar". "Men herregud, jag har ALDRIG varit sådär stor och tjock! Inte ens när jag väntade mina tvillingar"!
  Jag minns hur jäkla kränkt jag kände mig. Precis som du skriver; vem ger människor rätt att kasta ur sig sådana saker?!
  Jag tycker att du är otroligt vacker, både med och utan din gravidmage. Fortsätt kämpa på nu sista veckorna. Hoppas vi ses nu i sommar! Massa kärlek <3

  Linda Berg

  SvaraRadera

Skicka en kommentar

Skriv gärna här!

Populära inlägg i den här bloggen

En känslig fråga

Enhörnings och sjöjungfrutårtan

Mnyt nr 3: Du kan ju inte ha ADHD, du är ju som alla andra.