Macaronsrecept

ni är några som har bett om det nya receptet för macarons som jag testade. Jag hittade det på bloggen hellosugar.se Det är en italiensk maräng så det är lite fler steg än i en fransk maräng men marängen blir å andra sidan inte lika känslig.

När jag gjorde dessa första gången så satte jag min köttermometer i en tom ungsform och la in i ugnen för att få rätt temperatur då macarons är väldigt känsliga om man har för varmt i ungen och jag har inte digitalinställd temperatur på ungen.

(Receptet och texten nedan är kopierad från hellosugar.se, mina egna tillägg står inom parenteser)

Vid första anblicken kan det verka lite krångligt men när man väl testat det ett par gånger så blir det mycket enklare. Man behöver dessutom inte ta fram äggvitorna flera dar i förväg och man behöver heller inte låta macaronsen ”vila” på plåten innan gräddning vilket är vanligt med andra recept.
Uppdatering: Har kommit fram till att macaronsen blir glansigare och finare om de får vila på plåten i ca 30 minuter. Det är dessutom mindre risk att de spricker i ugnen. (Jag lät inte mina vila och det gick bra ändå, men man får nog testa sig fram där.)
Macarons – ca 30 st
120g äggvitor, uppdelat i två skålar
35g socker
150g fint malen mandel
150g florsocker
150g socker till sockerlag
50g vatten till sockerlag
1. Sätt ugnen på 160 grader C.
2. Skålla mandeln och låta den torka. Mal den sedan fint i en blender, mixer, nötkvarn eller kaffekvarn. Du kommer behöva mala lite mer mandel än vad som krävs i receptet. ( Idag finns det jättebra färdigmalet mandelmjöl att köpa på tex. ica och coop, dessa behöver dock också silas för att bara få med så små och jämnstora korn som möjligt) 
3. Sila den malda mandeln så alla stora bitar försvinner. Väg upp 150 gram på en köksvåg.
4. Blanda mandel och siftat florsocker i en bunke.
5. Vispa upp 60 gram äggvita till ett mjukt skum och tillsätt 35 gram socker under vispning. Om du har en köksmaskin kan du göra detta under tiden sockerlagen kokar upp.
6. Blanda socker och vatten till sockerlagen i en liten kastrull. Sätt plattan på hög värme och koka upp. Koka tills temperaturen når 118 grader på en godistermometer.
7. Under vispning på låg fart, häll sockerlagen i marängsmeten . Detta måste göras ganska snabbt annars stelnar sockerlagen i kastrullen. Lite spill blir det alltid.
8. Vispa marängen på medium/hög fart tills den kallnat helt och blivit glansig, detta tar ca 10-15 minuter.
9. Rör i 60 gram äggvita i mandel och florsockerblandningen. Tillsätt eventuellt valfri färg.
10. Vänd i marängen i mandelblandningen och mixa försiktigt ihop till en jämn smet med en slickepott. Var försiktig så du inte mixar för mycket, smeten ska vara trögflytande.
11. Fyll en spritspåse med rund tyll och spritsa ut små klickar på en plåt klädd med bakplåtspapper. Smeten ska flyta ut något efter ett tag och bli slät på ytan. Om den lämnar små toppar från spritsen, slå plåten mot bordet några gånger så slätar den till sig.
12. Grädda i ca 10- 15 minuter i mitten av ugnen (gräddningstiden varierar beroende på ugn, mina blir klara på 11 minuter)
13. Dra av bakplåtspappret från plåten och låt macaronsen stå och svalna. Lossa dem sedan försiktigt från pappret.
14. Fyll med valfri frosting och njut!
(Notering: Macaronsen blir ännu godare efter en dag i kylskåp)


Här är de två satser som jag gjort nu under påsk. En gul med citronkräm och en rosa med hallon och vit chokladsmörkräm. recept på dessa kommer i ett eget inlägg :)

Kommentarer

Populära inlägg i den här bloggen

En känslig fråga

Enhörnings och sjöjungfrutårtan

Mnyt nr 3: Du kan ju inte ha ADHD, du är ju som alla andra.