WOW! och - Vad är adhd?

Wow, jag trodde inte att så många skulle reagera igår på det jag skrev. Men det känns fantastiskt bra att ha fått så bra respons. Tack för alla kommentarer och sms som trillade in under gårdagskvällen. Innan jag la mig så var det drygt 170 stycken som varit in och läst inlägget. 
Det känns.. stort? läskigt? bra? ja nog lite av varje. 

Tanken är inte att den här bloggen nu ska gå över till att bara handla om det. Absolut inte. Men jag kommer förhålla mig till det på ett annat sätt nu mer tror jag. Vara lite ärligare. 

Jag tänkte göra en snabb genomgång om vad adhd är, ifall du inte vet :) 

På 1177.se står det såhär;
"Adhd är en förkortning av Attention Deficit Hyperactivity Disorder på engelska. Det brukar översättas med uppmärksamhets- och hyperaktivitetsstörning. Om man har adhd har man svårt att koncentrera sig och man kan ha stort behov att röra på sig eller så kan man ha svårt att komma igång med uppgifter. Man är också ofta impulsiv och gör saker utan att tänka efter före.
Adhd ser olika ut hos olika personer. Hur mycket det påverkar ens vardag beror på vilket sammanhang man är i, vilka krav som ställs på en och omgivningens bemötande. De egenskaper som man kan uppleva som hinder i vissa sammanhang, kan vara tillgångar i andra.
Att man är impulsiv kan till exempel också innebära att man är idérik, fantasifull och kreativ. Man kan också vara egensinnig, orädd och vågar göra sådant som andra inte vågar, till exempel prova nya sätt att göra saker på. Många med adhd är energiska, drivande och har stor uthållighet när de själv får välja aktivitet."
Jag valde att fetmarkera det faktum att Adhd ser olika ut hos olika personer. Det är väldigt viktigt att ha med det. För mig tar sig inte adhd:n exakt samma uttryck som hos någon annan, även om jag ofta kan känna igen mig så otroligt mycket i andras berättelser. 
För mig så är adhd:n både otroligt jobbig men även fantastisk. 
  • Jag älskar den energin jag kan känna när jag får hålla på med något jag tycker om. Jag älskar att få gå in i min egna värld och glömma bort tiden. Jag är helt med på att det inte är bra för mig i längden, att glömma bort att äta, vila osv.
  • När jag är intresserad av något så kan jag sitta i timmar och leta reda på information och fakta bara för att det är roligt. Är det en produkt så skulle jag kunna sälja in den hos vem som helst. Är det en händelse eller hobby så tar jag hem information, bilder, ja allt jag kan, Jag kan sitta dagar i sträck med det bara för att jag tycker att något speciellt är intressant. 
  • De jobbiga sidorna är att om jag inte tycker att något är intressant så har jag OTROLIGT svårt för att göra det. Ex. Jag har pluggat till projektledare och skulle jag få ett projekt jag inte tycker är intressant, ja då gör jag allt jag kan för att inte behöva jobba med det. Det gör fysiskt ont i kroppen för mig när jag sitter med saker jag inte har intresse för. 
  • Jag hatar när det är stökigt. Problemet är att när det är stökigt så stänger min hjärna av. Och jag försöker verkligen lära mig att när jag har hållit på med en sak så lägger jag undan den innan jag börjar med nästa. Och för många är det säkert självklart. Och i teorin är det självklart för mig med. Men i praktiken funkar det inte. Vilket gör att det ofta är stökigt. 

En människa som dock är fantastisk på att hantera alla dessa olika sidor hos mig är min man.
Patrik vet att när jag är igång med något så måste han komma in, avbryta, se till att jag äter och pausar lite. Och när de dåliga sidorna sätter in så lugnar han och hjälper. 
Eller om jag måste städa när han inte är hemma så ger han mig checklistor. Inte för att jag inte vet vad som ska göras, men för att jag behöver motiveras och styras upp. är han med och städar så säger han alltid precis vad jag ska göra, och ger mig nya uppgifter när jag är klar. 
För många låter det kanske jättekonstigt, som att jag vore ett barn. Men för mig så fungerar det otroligt bra. :)

Jag lär mig mer och utvecklas hela tiden. Men det är svårt och det tar tid. 

Kommentarer

Skicka en kommentar

Skriv gärna här!

Populära inlägg i den här bloggen

En känslig fråga

Enhörnings och sjöjungfrutårtan

Mnyt nr 3: Du kan ju inte ha ADHD, du är ju som alla andra.