brytbröd

När vi kom hem igår så hade vi inget bröd hemma, så jag ställde mig imorse och invigde köksassistenten.
Det här måste vara ett av världens godaste bröd.

Receptet är på en dubbel sats,

100 gr smör
1 liter mjölk
100 gr jäst
13 dl vtemjöl
8-10 dl rågsikt
krossade linfrön
3 msk socker
2 tsk salt

Smält smöret och tillsätt mjölken och värm till temperaturen som jästen ska ha


(använder du färsk jäst så är det ca 37 grader/fingervarmt, använder du torrjäst, som jag oftast gör, så ska det värmas till ca 42-43 grader.) 

  • Använder du färsk jäst så smular du nu ner den i mjölkblandningen och rör tills allt löst sig.
  • Använder du torrjäst blandar du den tillsammans med de andra torra ingredienserna först och häller sedan i mjölkblandningen. 


Sätt alla torra ingredienserna i en bunke, linfröna har du så mycket som du vill, jag har nog ca 2 dl, men jag mäter inte upp utan häller bara från påsen så det är svårt att säga.

Blanda i mjölkblandningen på en gång och kör degen antingen i en köksassistent eller med elvisp och degkrokar tills den är ordentligt blandad och knådad., ca 5 min med assistent och 6-7 med elvisp

Låt degen jäsa i 30 min

Häll upp på mjölat bord och baka ut den som du vill, här har jag gjort brytbullar, dvs, jag har gjort flera små bullar som jag satt tätt tätt på en plåt så att man måste bryta loss dem från varandra när man serverar/äter.

Låt bröden jäsa 30 min till och pensla sedan med upp-vispat ägg och grädda i mitten av ugnen i 225 grader. gör du brytbullar ska de gräddas i ca 15 min, gör du separata bröd räcker det med 10-12 min. 
Ät och njut!

<3<3

Kommentarer

Populära inlägg i den här bloggen

En känslig fråga

Enhörnings och sjöjungfrutårtan

Mnyt nr 3: Du kan ju inte ha ADHD, du är ju som alla andra.